Slik gjør du!

Smarte tips og råd om smått og stort

Friluftsliv

Slik bruker du kart og kompass

Kart og kompass

Skal du på tur bør du alltid ha med kart og kompass. Og lære deg å bruke det.

GPS eller kart på mobilen er kjekt å ha når du er på tur, men når teknologien svikter eller batteriene går tomme er fortsatt kart og kompass det beste alternativet for å finne frem. Og det er enklere å bruke enn du tror.

Slik gjør du:

1. Finn ut hvor du er på kartet

Vet du ikke hvor du er, kan du kikke deg rundt og se etter vann, elver, fjell, stier veier eller hytter i nærheten og se etter dette på kartet.

2. Orienter kartet etter terrenget

Hold kartet slik at det stemmer overens med terrenget – det som ligger foran deg i terrenget skal ligge foran deg på kartet.

3. Finn ut hvor du skal

Skal du gå langt er det lurt å dele opp strekningen i flere etapper. Det gjør det lettere å navigere. Er det topper, vann, hytter eller annet du går forbi på veien? Da kan dette være fine delmål på vei til det endelige målet.

4. Legg kompasset på kartet langs strekningen du skal gå

Legg kompasset på kartet og plasser kanten av kompasset langs strekningen  du skal gå – fra der du er til dit du skal. Pass på at marsjretningspilen (pilen øverst på kompasset) peker i samme retning som du skal gå.

5. Vri kompasshuset mot nord på kartet

Vri kompasshuset slik at slik at nordpilen og hjelpelinjene i kompasshuset blir parallelle med kartets nord-sør-linjer. Husk at opp på kartet alltid nord. Pass på at du ikke flytter kompassplata, bare det dreibare huset.  Ikke bry deg om at selve kompassnåla peker en annen vei.

6. Snu kompasset slik at kompasshuset peker mot nord

Ta kompasset vekk fra kartet og hold det vannrett i hånden. Snu deg – med kompasset flatt i hånden – til kompassnåla blir liggende inne i kompasshusets nordpil. Den røde delen av kompassnåla skal altså peke mot N-merket i kompasshuset.

Marsjretningspilen på kompasset peker nå i den retningen du skal gå!

Sjekk at retningen stemmer på kartet før du legger i vei. Tips: se hvor marsjretningspilen peker og finn deg et landemerke i terrenget å gå etter i stedet for å se ned på  kompasset hele tiden.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén